Arcplasztika

A face-lift magyarul arcfelvarrást jelent, és szinte szó szerint is ez történik a műtét során.

A facelift gyakorlatilag a homlok, az arc középső, és alsó részének, valamint a nyaknak a problémáira jelent megoldást.

 

A hozzám forduló Páciensek nem konkrét igénnyel jönnek, általában csak azt érzik, hogy megroggyant a bőrük. Nagyon gyakori a száj-orr redő megereszkedése, ami egyfajta keserű kifejezést ad az arcnak, ezt nagyon szépen lehet korrigálni. Tipikusan ez a probléma is abba a csoportba tartozik, ami nem csak az életkor függvénye. Előfordul, hogy már fiatalon is erős ez a vonal, másoknál esetleg még ötven fölött sem feltűnő. De gyakorlatilag a ráncosodás maga is alkat kérdése. Ami viszont az idősödéssel elkerülhetetlen, az a szövetek feszességének csökkenése. Ilyenkor a korábban kitágult bőr pluszban, mintegy fölöslegként jelentkezik. A face-lift összeköthető a szemhéjplasztikával is.

 

A műtét után természetesen fokozatosan gyengülnek a szövetek, de egy már megoperált bőr kevésbé látványosan öregszik, mint egy nem felvarrt. Ennek az az oka, hogy a hegszövet jobban tapad.

 

Ha a műtétet közérthetően el akarom magyarázni, azt lehet mondani, hogy a face-lift során a bőrt hátra és felfelé kell húzni, a bőr alatti mély rétegeket öltésekkel meg kell feszíteni, a fölösleges bőrfelületet ki kell vágni, a megfeszült bőrt pedig össze kell varrni. Ha az egyik leggyakoribb típust, az arc középső részének operálását vesszük alapul, azt lehet mondani, hogy a metszés szinte láthatatlan. A hajas fejbőrnél indul, lejön a fül felső feléig, bemegy a fül belsejébe és végül a cimpa előtt futva a fül mögé kanyarodik, és a hajas fejbőrben tűnik el. Mivel a fül belsejében ejtett metszés rejtve marad, a többi pedig az arc természetes redõiben vész el, a heg alig észrevehető.

 

Néhány napig egy speciális rögzítést kell hordani, ami lehet gyárilag előállított bandázs, vagy rugalmas pólya. A varratszedés egy hét után történik, a teljes gyógyulás az egyéntől függően néhány hét. Ráadásul mivel az arc a legjobb vérkeringésű testfelület, a seb is jól és gyorsan gyógyul, mindössze egy dologra érdemes vigyázni, hogy egy darabig a heget ne érje direkt napsütés. A face-lift nem igényel életmódbeli váltást, és a közhiedelemmel ellentétben a mimika is ugyanolyan marad, mint előtte volt.

 

A férfiaknál ez a műtét Amerikában ugyanolyan gyakori, mint nőknél. Egy nyilvánosság előtt szereplő, vagy magára sokat adó férfi minden további nélkül igénybe veszi ezt a lehetőséget. Egyetlen kritérium van, ami nőknél, férfiaknál egyaránt veszélyezteti a mütét sikerét: az erős dohányzás. Mivel a keringés jóval rosszabb, így a gyógyulás is nehézkesebb. Aki tehát dohányos, és mégis szeretne sima arcbőrt, ajánlatos néhány héttel-hónappal az operáció előtt letennie a cigarettát. Az sem baj, ha ez így is marad.
« Vissza az előző oldalra!

Elérhetőségek

Dr. Krecsányi Kálmán

9700 Szombathely,
Rendelő: Dolgozók útja 1/a.
Telefon:
36/30/9940354
E-mail:
krecsanyi.kalman@gmail.com
Dr. Krecsányi Kálmán - MagyarDr. Krecsányi Kálmán - NémetDr. Krecsányi Kálmán - Angol