Hasplasztika

Szülést, nagyobb arányú fogyást követően a megereszkedett, ráncos hasfali bőr és zsírfelesleg gyakran okozhat gondot viselőjének. Különösen zavaró a kötényszerűen lógó has (kötényhas), mely öltözködésnél, tisztálkodásnál, mozgásnál jelent nehézséget, nem beszélve a nem túl esztétikus megjelenésről.

Szülés után a has bőrén keletkező striák, heges terhességi csíkok eltávolítása is hasplasztika segítségével lehetséges, ha elég laza a bőr. A köldök körüli bőrfelesleg, üléskor, hajláskor jelentkező bőrfelgyűrődés is gyakori indikációja ennek a műtéti beavatkozásnak.

Azokban az esetekben, ha a hasfali zsírfelesleg eltávolítása nem oldható meg zsírleszívás segítségével, szintén szóba jöhet a hasplasztika elvégzése. Hasplasztika és zsírleszívás végzése viszont sokszor együttesen szükséges.Hasi hegek korrekcióját is kiegészíthetjük zsírleszívással, kisebb hasplasztikával, vagy izomszűkítéssel (hasfalplasztika).

Nem ajánljuk viszont férfiaknál (de akár nőknél is) olyan esetben, amikor a hasfal hordószerűen előboltosul, hiszen ilyenkor elsősorban a hasfalon belüli, hasüregi zsírfelesleg okozza a pocakot.

 

A hasplasztika folyamán a felesleges bőr és zsírréteg kerül eltávolításra (ezt jelenti a dermolipectomia). Kiegészítésként zsírleszívást is végezhetünk egy ülésben azokon a részeken, ahol a hasplasztikai műtét nem lehet elég hatásos: pl. gyomor, csípőtájék. A beavatkozás altatásban történik, kb. két-három órát vesz igénybe.

Ha a hasfali bőr laza és lógása megnyúlása elég nagy (kötényhas), akkor hagyományos hasplasztikát tudunk végezni: a metszést a bikinivonalban ejtjük, a két csípőtövis irányába meghosszabbítjuk, illetve körbemetsszük a köldököt is. Így a hegvonal rejtve maradhat a nadrágon belül. Felpreparáljuk  a hasfal bőrét és a hozzátartozó zsírszövetet magasan a bordaívekig. Az ilyen módon felemelt szöveteket megfeszítjük, és a felesleget eltávolítjuk. Aköldököt új helyén hozzuk ki és rögzítjük.

Szükség szerint lehetőség nyílik a meggyengült, kiszélesedett hasfali izomzat megerősítésére (hasfalplasztika, hasfal szűkítés) is ilyenkor. Az egymástól eltávolodott egyenes hasizmokat (rectusdiastasis) a köztük lévő széles bőnye szűkítésével tudjuk közelíteni, ezzel a hasfal elődomborodását megszüntetni.

 

Ha vékonyabb bőrrel és kisebb lógással állunk szemben (köldök körüli többlet, és lehajláskor keletkező felgyűrődés jellemzi, jellemzően szülés után alakul ki ez a helyzet ) akkor a hagyományos hasplasztikai műtét csak úgy végezhető el, ha a metszés feljebb kerülne, így ez zavaró lehet. Helyette alkalmazhatjuk (ha a köldök-szeméremdomb távolság elég nagy) a köldökátvágásos módszert.

Ennek lényege, hogy a metszést (illetve a későbbi hegvonalat) továbbra is alul, rejtetten ejtjük, preparáláskor a köldököt pedig a hasfal szintjében átvágjuk (ez nem okoz semmilyen problémát, helyét zárjuk a hasfalon). Ezután a felesleges bőrt a szükséges mértékben eltávolítjuk, így a köldökkörbevágása nélkül meg tudjuk feszíteni a hasfali bőrt, és feszülésmentesen tudjuk zárni a sebvonalat. Ilyenkor aköldök lejjebb kerülhet 1-2 cm-el. Ez egyben köldökplasztika is: a köldök feszes és megfelelő (függőleges) állású lesz a műtét után.

 

Az adottságoknak megfelelően másfajta, kisebb hasplasztika műtétet is végezhetünk, pl. csak a köldök alatti rész kimetszésével, vagy meglévő hosszanti hasfali heg felhasználásával, a hasi izomzat megerősítésével észsírleszívással kombinálva.

 

A hasplasztika után nyugalom javasolt, de könnyű mozgás szükséges és lehetséges. Fájdalommal nem kell számolni a műtét után időszakban, a hasfali bőr feszülése, a sebvonal érzékenysége kis ideig jelentkezhet. A felpreparált területen érzéseltérésre lehet számítani, de ez a bőridegek regenerációjával teljesen megszűnik, a teljes érzés kb. 6-8 hónap múlva tér vissza. Rugalmas nadrág viselete kb. 4 -6 hétig javasolt. A műtét után a bőr feszessége már nem változik, de nem megfelelő életmód mellett a zsírfelesleg visszahízható. A hasplasztikát követően néhány napig csöveket hagyunk benn a felesleges váladék levezetése miatt.

A varratvonal gyógyulására, a hegképződésre az általános irányelvek vonatkoznak: ideális esetben cérnavékonyságú, puha, fehér heg várható, de erre sajnos nincs teljes garancia. Végleges formáját fél-egy év után nyeri el, nem megfelelő gyógyulás esetén szélesebb, vaskosabb heggel is lehet számolni. Ilyenkor hegkorrekció válhat szükségessé, amit az előző műtéthez képest feszülésmentes környezetben végzünk, így jó esélyünk van a szép heggyógyulásra.

Szövődményként ugyanúgy, mint más műtéteknél bevérzés, gyulladás fordulhat elő. Akut bevérzés esetén azonnal feltárás lehet szükséges. A nagy hasfali belső sebfelszín savós váladékozása (esetleges zsírelhalás) miatt a csöveket tovább is bent tarthatjuk, illetve szükség lehet visszacsövezésre és a savós váladék huzamosabb ideig tartó ürítésére. Igen ritkán, főleg nagyon vastag zsíros szöveteknél zsírfolyás, sebgyógyulási zavar felléphet, mely kötözésekkel jól kezelhető, de elhúzódó sebgyógyulással járhat.

Bőrelhalás a sebszéleken, köldöknél igen ritka, és hámosító kezelésekkel gyógyítható. Thrombosis, embólia igen ritkán előfordulhat, inkább nagyobb mennyiségű szöveteltávolítás esetén. Ha bármilyen előzmény thrombosis hajlamra utal, akkor megelőző kezeléssel (véralvadásgátló készítmények adásával) készítjük elő a pacienst a hasplasztikára.« Vissza az előző oldalra!

Elérhetőségek

Dr. Krecsányi Kálmán

9700 Szombathely,
Rendelő: Dolgozók útja 1/a.
Telefon:
36/30/9940354
E-mail:
krecsanyi.kalman@gmail.com
Dr. Krecsányi Kálmán - MagyarDr. Krecsányi Kálmán - NémetDr. Krecsányi Kálmán - Angol