Szemhéjplasztika

A kor előrehaladtával a felső szemhéjon a bőr meglazul, a szemhéj lógóssá válik, különösen a külső harmadban. Gyakran előfordul a bőrkettőzet,  amely a látást is zavarhatja. A meglógó szemhéj szomorú, fáradt arc benyomását kelt. Az alsó szemhéj ptozisa haránt ráncok, vagy táskák formájában jelentkezik.

Nőknél és férfiaknál egyaránt gyakran fordul elő. A műtét elvégzése az arcot megfiatalítja, megszünteti a fáradtság látszatát, és vidámabb arckifejezést ad az embernek.

 

Műtéti megoldása: A felesleges bőrt, és ha szükséges a bőr alatti zsírt el kell távolítani. A műtétet rendszerint helyi érzéstelenítésben végezzük. A műtét előtt feszültségoldó és fájdalomcsillapító tablettát, vagy injekciót adunk, ezért kérjük, a kísérő várja meg a frissen operáltat, nehogy hazafelé szédülés, netán ájulás lépjen fel. Ilymódon az érzéstelenítés megszünte után a korábban beadott fájdalomcsillapító hat, a fájdalom alacsonyabb szinten lép fel.  

A helyi érzéstelenítésre használt Lidocain enyhe csípő érzést okoz, az érzéstelenség azonnal beáll. A felső szemhéjon a metszést az áthajlási redőben végezzük, az alsó szemhéjon közvetlenül a pillák alatt.

 

Műtét után ajánlatos pihenni, megeröltető munkát ne végezzen a műtéten átesett páciens, otthon jégzselével jegelni kell. Műtét után bevérzés gyakran fordul elő, ez azonban fokozatosan felszívódik, két hét után már sminkkel eltakarható.

Gyakran fordul elő, hogy a fokozott könnyképződés miatt a szem vörös lesz, ezért az orvos szemcseppet írhat elő. A varratszedés a műtét utáni 5. és 7. napon történik. A varratszedéskor a heg alig észrevehető, a szemhéj még duzzadt. A duzzanat fokozatosan csökken. A heg átmenetileg kissé látható az esetek egy részében, azonban ez is fokozatosan elfehéredik.

 

A műtét után a páciens hazamehet, másnap tiszta kötést teszünk fel, és legközelebb a varratszedéskor kell a plasztikai sebésszel találkoznia. Panasz esetén bármikor telefonon megbeszélhetik a kontrollt..


« Vissza az előző oldalra!

Elérhetőségek

Dr. Krecsányi Kálmán

9700 Szombathely,
Rendelő: Dolgozók útja 1/a.
Telefon:
36/30/9940354
E-mail:
krecsanyi.kalman@gmail.com
Dr. Krecsányi Kálmán - MagyarDr. Krecsányi Kálmán - NémetDr. Krecsányi Kálmán - Angol